menu

Zoeksuggesties

{{{name}}}

Categorie suggesties

{{{name}}}

Merk suggesties

{{{name}}}

Raadgever

RipCut / Speciale kettingen

Speciale zaagbladen en kettingen voor de zagerij en bij alle werkzaamheden waarbij tegen de houtvezelrichting in gezaagd wordt.

{{breadCrumbTrailItems.0.text}} {{resultCount}} {{paging.currentPage}} {{paging.pageCount}} {{campaigns.0.id}}
Filteren

Selectie beperken

Filteren

{{record.altPicture}}
{{record.altPicture}}

{{record.Name}}

{{record.Price}}*

Kettingen en zaagblad voor lengtesneden bij KOX

Voor zuivere lengtesneden met een kettingzaag is speciale uitrusting vereist: het KOX-assortiment omvat schulpzaagbladen en -kettingen die compatibel zijn met veel kettingzaagmodellen van bekende fabrikanten zoals Stihl, Husqvarna of Dolmar. Zaagbladen en kettingen voor het in de lengte zagen zijn geschikt voor mobiele zagerijen en alle toepassingen voor lengtesneden tot aan de nerf.


Waarom een schulpketting zinvol is

Schulpkettingen, zoals de Oregon RipCut (verkrijgbaar in de KOX onlineshop), hebben in vergelijking met conventionele haakse of half haakse kettingen vlakkere snijtanden of een vlakkere slijphoek. Bij het zagen van brandhout met de kettingzaag wordt het hout meestal eerst dwars op de houtnerf gezaagd en dan verder verdeeld langs de nerf. Door het natuurlijke nerfpatroon breekt het hout veel gemakkelijker, waardoor bij het bewerken van hout slechts een fractie van de inspanning nodig is. Bovendien wordt materiaalverlies geminimaliseerd door de gladde breuk langs de houtnerf.


Maar er zijn nog andere toepassingsgebieden waarbij hout bij voorkeur in de lengte wordt gezaagd: bij het zagen van hout langs de lange zijde, bijvoorbeeld om planken te maken, is het bijvoorbeeld zinvol om een schulpzaagketting te gebruiken of een zaagblad dat geschikt is voor het in de lengte zagen. Terwijl zachte houtsoorten, zoals elzen- en sparrenhout, zonder veel moeite in de lengte gespleten kunnen worden, is het bij zeer droog hout of hardere houtsoorten noodzakelijk om een schulpzaagketting te gebruiken. Deze wordt gekenmerkt door een afgeronde tandvorm, waardoor het zagen van het hout langs de nerf gemakkelijker en veiliger is dan met een gewone zaagketting is.


Wanneer hout in de lengterichting op de nerf moet worden gezaagd, is er meer kracht nodig dan bij het hanteren van een kettingzaag die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het snoeien van bomen of voor het maken van brandhout. Zaagkettingen voor het in de lengte zagen zijn zo ontworpen dat de speciale helling van de zaagtanden de benodigde inspanning tot een minimum beperkt en bijzonder zuivere zaagresultaten bereikt.


Voordelen en toepassingsgebieden van schulpzaagkettingen

De schakels van zaagkettingen voor het in de lengte zagen verschillen niet significant van gewone zaagkettingen. Het verschil zit hem in de helling of slijphoek van de afzonderlijke tanden. Terwijl deze bij conventionele zaagkettingen tussen de 25 en 35 graden ligt, hebben de schakels van een schulpzaagketting een slijphoek van slechts 10 graden. Dit beÔnvloedt de zaageigenschappen van de kettingen.


Omdat er meer kracht moet worden gebruikt bij het zagen van hout in de lengterichting, zorgt de juiste ketting ervoor dat de zaagsnede zuiver is en zo moeiteloos mogelijk kan worden uitgevoerd. Bij de kettingsteek dient u rekening te houden met de volgende punten:Terwijl lengtesneden gemaakt met normale kettingen zeer lange spanen produceren die de snede kunnen belemmeren, zijn de spanen met schulpzaagkettingen fijner en kleiner vanwege de kleinere slijphoek. De zaag loopt daarnaast soepeler en trilt minder. De zaagprestaties van de zaag worden vergroot door een ketting die geschikt is voor lengtesneden: er is minder inspanning nodig en het levert gladdere snijoppervlakken op.


Regelmatig onderhoud van kettingzaagaccessoires

Net als bij alle zaagwerkzaamheden is het bij lengtesneden belangrijk dat de ketting altijd goed gesmeerd is en de tanden geslepen zijn. Bij het zagen in de lengterichting loopt de ketting doorgaans heter dan bij het zagen van brandhout of iets dergelijks. Vooral regelmatig oliŽn is essentieel voor soepel zagen.


Regelmatig onderhoud, oliŽn en opnieuw slijpen van zaagblad, ketting etc. zijn net zo essentieel voor efficiŽnt en veilig werken met de kettingzaag als een professionele snijbeschermingsbroek en snijbeschermingsschoenen. Bij KOX vindt u de juiste accessoires voor bosbouwgereedschap en onderhoud.